Jakob Sørensen

Jakob Sørensen

Blog om Jakob efter uheldet den 10. maj 2009

Gled ned fra 3 meter vippen i svømmehallen og ramte ned på fliserne og fik åben kranie brud.

Adressen til mig står til højre.

Se alle billeder på www.osibov.dk/js

Weekenden den 11. og 12. Juli 2009

Uge 28 - 06-12 juli 09Posted by Lenette Pedersen Mon, July 20, 2009 00:50:41

Sidste hjemmeweekend var ret begivenhedsløs. Vi var et smut på biblioteket lørdag formiddag, efter vi havde handlet, og der blev fundet PS2 spil og ledt efter spil til Wii, men sidstnævnte fandt vi ikke noget af. Det skal vi vist ind og søge efter på nettet og reservere.

Efter frokost og hvil fik vi lavet et par puslespil. Både et kendt og et ukendt.

Søndagens begivenhed var at han skulle lege med bedste ven Daniel. Vi havde aftalt at de skulle være sammen et par timer, så han blev afleveret lidt over 10 og hentet igen lidt over 12. Det var hvad vi vurderede at han kunne klare uden at blive for træt. Men det var heldigvis gået rigtig godt og han kunne måske sagtens ha’ klaret mere……

Om eftermiddagen legede vi Kims Leg og det går ud på at gemme stadig flere ting under et klæde. Kig på dem et øjeblik og husk så hvad der ligger under klædet. Når man ikke helt kan huske hvad det er, så kan man evt. føle på tingene udenpå klædet og se om man så kan huske det. Da Jakob nåede op på 5 ting, så kunne han ikke huske tingene mere, men var nødt til at have hjælp. Kims Leg er go’ hukommelsestræning, hvor puslespil træner overblik og detalje.

Efter aftensmaden fik vi pakket bilen, sat tagbagagebæreren på og begav os alle 4 ud i styrtregnen af sted til Hammel, så vi alle kunne være med til de sidste par dage og især til Farvel Kaffen tirsdag. Vi var der først efter kl. 21, så da vi havde fået installeret Emilie og far i villaen, gik vi over på stuen. Da Anja lige havde hilst på, var det også tid til at sige farvel til hende, for hun kom ikke på arbejde mere, mens vi var der. Det blev sen sengetid igen, men heldigvis for sidste gang.

  • Comments(0)//jakob.osibov.dk/#post33

10. juli

Uge 28 - 06-12 juli 09Posted by Lenette Pedersen Tue, July 14, 2009 04:03:46

Sidste dag i den sidste hele uge i Hammel. Fra mandag kan vi se en ende på det.

Det bliver kun et kort indlæg.Dagene ligner hinanden rigtig meget........

Efter det obligatoriske morgenritual, blev Jakob hentet af Charlotte, der er fys. De skulle ud på eventyr og ballade og da han kom hjem, havde han været ude og køre på løbehjul. Vistnok på vejene lige her rundt om Neurocentret.

Så var der indlagt et lille hvil, så han var klar til at bruge den indvendige side af hovedet på at lave skoleopgaver. Eva M. (pædagogen) kom og hentede ham ca. 10.15 og da hun afl. ham igen ca. kl. 11, havde han både fået lavet matematik i MatemaTikTak og skrevet dagbog.

Derefter gik det i en time ned i træværkstedet med Lene V, for at lave hemmeligheden færdig, så vi kunne få den med hjem.

Frokosten blev lidt afkortet, for talepædagogen havde fundet ud af, at hun også lige havde behov for ham i ca. 45 min..Der lavede han de samme tests han havde lavet før på ugen, både med og uden Ritalin, for at se om der var et mønster i den måde han besvarede tests på.

Dagens sidste aktivitet inden det kunne gå hjemad, var en måling af blodtryk (nå ja, det var den næstsidste) og så gik ham m. Lerke hen for at lave sin hemmelighed HELT færdig, så den kunne pakkes ud fredag aften.

Så snart Jakob var færdig gjorde vi os klar til at køre hjem. Bilen var næsten pakket færdig med vores habengut der skulle med hjem. Imens vi gik og pakkede det sidste og slæbte over til villaens parkeringsplads, kom Troels, (chefen her på afd.) og fortalte at de var blevet enige om at Jakob skulle starte med Ritalin. Gode nyheder. Han mente faktisk at Jakob burde starte med det samme og ikke først vente på skolestart efter sommerferien.

Så brugte vi nogen timer på at komme hjem, og undgik naturligvis ikke trafikken v. sammenfletning og Vejle, der jo altid er træls fredag i myldretiden.

Far havde maden klar da vi kom hjem. Super.

Og gaven fra Jakob blev åbnet fredag aften. Han forærede os en hjemmelavet fuglekasse. (se billlede her på et senere tidspunkt.

  • Comments(0)//jakob.osibov.dk/#post32

9. juli

Uge 28 - 06-12 juli 09Posted by Lenette Pedersen Thu, July 09, 2009 22:37:39

Sidste dag på Ritalin i denne omgang. Derfor en masse ting der skulle testes i dag. Ting der enten er testet sidste uge eller i mandags, hvor han ikke fik Ritalin. Eller også skal det testes i morgen. Det synger jo snart på sidste vers heroppe, så det virker lidt som om der bliver travlt med en masse ting omkring, hvad der skal testes, prøves, forsøges mv. Og oveni hatten er der pludselig også møder og små samtaler der lige skal afholdes. En score skal kontrolleres, lægen informerer om det sidste, osv., osv., osv..

Heldigvis var Jakob klar til dagens strabadser, for hans gode sovehjerte havde vundet og han blev vækket ca. 7.45, så han var frisk og klar til dagens første blodtryksmåling. Den blev lavet allerede 7.50 og dermed kunne han få Ritalin-pillen allerede 8.20. Og knægten der normalt ikke kan sluge piller har fået det lært, og sluger den lille pille uden problemer. Derfor var han også klar kl. 9 efter sin sædvanlige morgenmad.

Dagens første aktivitet var med en fys. Og der var helt frit valg på alle hylder, så det blev til et slag billard med Irma. Og hun påstod at det var Jakob der vandt, da de kom tilbage igen.

Næste punkt var ergoen Lene V. der nu skulle testes Ritalinens virkning på hans evne til at samle det samme puslespil som forleden. Klar forbedring at spore. Meget systematisk, skulle ikke have hjælp og det tog kun 28 min.. Forleden tog det 40 min. og han skulle hjælpes.

Mens Jakob var med Lene, blev jeg kapret af lægen og fik svar på nogle af vores spørgsmål og bl.a. også lidt information om hvad vi kan/skal forvente os fremadrettet. Hvad må han/må han ikke (endnu)? Hvad skal vi være opmærksomme på om 2 år, 5 år, 10 år og når han bliver voksen? Bl.a. fik jeg at vide at han pga. hjerneskaden var lettere disponeret til at få epilepsi, hvilket jeg ikke vidste. Fik også at vide at man kan reagere anderledes på alkohol med en hjerneskade, så når den tid kommer, hvor det kommer ind i billedet, så skal vi også være opmærksomme.

Men hovedbudskabet var at de ikke slipper os uden der er spundet et netværk omkring os, som vi kan trække på. Det er det som mødet den 21. august skal opbygge. Men vi fandt også ud af, at man havde glemt at indkalde lægen fra Sønderborg Sygehus, der skal være vores kontaktlæge. Så det blev de bedt om at gøre. Og jeg fik bedt om en kopi af journalen, og den kom allerede i eftermiddags.

Da jeg kom tilbage fra samtalen med lægen, stod næste aktør nærmest på spring og det var et besøg hos neuropsykologen Helle, der også lige skulle lave 4 små tests, der så skal gentages i morgen, hvor han ikke har Ritalin i kroppen mere. Spændende at se, hvad de siger.

Vi gik derfra lige ned til frokosten, hvor han igen var småtspisende. Og fordi vi var tidligt færdige med frokosten kunne han nå at hvile det fornødne inden en af de obligatoriske blodtryksmålinger. Blodtrykket som sådan er der ikke noget i vejen med, mens hans puls stiger til lidt over det der er normalt for en knægt i hans alder. Det tilskriver jeg nogle af stofferne i Ritalin, men godt at de holder øje med det. Det er jo ligesom pointen med at gøre det under kontrollerede forhold.

Som rosinen i pølseenden for i dag, skulle han ha’ lavet skoleopgaver med pædagogen Eva M., men det var en anden Eva (nemlig talepædagogen) der kom og hentede ham i stedet kl. 14. Hvad de lavede ved jeg ikke, men Jakob sagde det var gået fint. Så det vælger jeg at tro på.

Resten af eftermiddagen var fri og jeg havde håbet at jeg kunne lokke Jakob med ud og cykle en lille tur, men det gad han da godt nok ikke. I stedet legede han lidt og læste i sin rekordbog. Kristine kom også forbi, men hun blev ikke så længe, for han var vist lidt kedelig og ville kun læse op af sin bog.

Til sidst fik jeg ham dog lokket med ned i byen på gåben, hvor vi var et smut forbi garnbutikken og købe en gave. Så lidt frisk luft fik vi da i dag. Vi nåede retur til aftensmaden og selvom han (igen) ikke var sulten, så spiste han alligevel lidt. Inden aftenaktiviteten, der i dag startede kl. 18.30, kunne vi lige nå at få styr på om det lånte PS2 udstyr virkede, og det gjorde det selvfølgelig ikke, men det lovede Therese så at følge op på efter aftenaktiviteten.

Dagens aktivitet var ”Gratis Legeland” ude på den lange gang, for både børn og voksne, for de gående og kørestolsbrugerne også. Det bestod i flere forskellige forhindringsbaner, og knapt var noget afprøvet, før en anderledes forhindringsbane skød i vejret. Jakob synes vist ikke det var så sjovt. Tror ikke der var udfordring nok i det.

Heldigvis holdt Therese ord og fandt det manglende kabel, så han fik faktisk afprøvet PS2’en. At han så synes det spil der var her var kedeligt, det er der ligesom ikke så meget at gøre ved. Alle de andre uger har vi haft vores egne spil med, hvor de ikke er blevet brugt, og så nu hvor de skulle bruges, ja, så ligger de derhjemme.

Heldigvis var han nem at få i seng bagefter, men at få ham til at sove er en ganske anden sag. Han har nu ligget og vendt og drejet sig i langt over en time og vil bare ikke overgive sig. Og kl. er altså ca. 22:35 i skrivende stund.

Og nå ja, så har han også sagt farvel til den første ansatte i dag. Therese har ferie i næste uge, og kommer ikke mere mens vi er her. Det synes han vist var lidt mærkeligt.

  • Comments(0)//jakob.osibov.dk/#post31

8. juli

Uge 28 - 06-12 juli 09Posted by Lenette Pedersen Wed, July 08, 2009 23:56:57

Onsdag var dagen hvor Jakobs Ritalin dosis blev øget til 10 mg pr. gang. Om ændring af dosis har haft positiv effekt det har jeg svært ved selv af sige noget om, men det håber jeg, at de søde mennesker der har med ham at gøre bedre kan vurdere end jeg.

Vores morgen startede rigtig tidligt, da Jakob synes han skulle vågne ca. kl. 5-5.30 og sove igen, DET ville han altså ikke. Så når der ligger en knægt og spørger ca. hvert 3. minut om vi ikke snart skal op, og man selv er megatræt og har det dårligt, så er det en lang morgen. Da kl. var 6 var Jakob klar til at se Disney Channel, men det fik han nu afslag på, for der ligger jo nogen og sover på begge sider af os. Kl. 7.30 stod han op, tog tøj på og gik i gang med at lave sin Lego autocamper færdig. Omkring kl. 8 kom sygeplejesken Lerke og målte blodtryk, så det kunne være klaret til Ritalin pillen.

Jeg blev liggende i sengen. Havde voldsom kvalme og ondt i maven. Diarre havde jeg osse haft tidligere på morgenen. Lerke kunne godt se at jeg havde det skidt, så hun fik Jakob overtalt til at få klaret badet inden morgenmaden. Hun gik med derud og holdt øje med at han fik det hele med. Bagefter var det rart at høre at det havde han da helt styr på. Både med at blive vasket på kroppen og i håret, få sig tørret og ta’ tøj på og såmænd da osse at få svabet gulvet tørt efter sig.

Da Jakob var badet, gik de 2 ned og hentede morgenmad til både Jakob og mig. Jeg blev rigtig forkælet.

Fra 9 til 10 var Jakob sammen med fys’en Charlotte, hvor de spillede velcro-tennis og legede hest. Fra 10-11 byggede han sin autocamper helt færdig sammen med ergo’en Lene. Han byggede det hele selv og hun kunne nøjes med at kigge på. Fra 11-12 skulle han ha’ været i bad, men det var jo klaret fra morgenstunden, så nu kunne tiden bruges på noget meget sjovere, og det blev til et spil billard.

Jeg var slet ikke frisk endnu, så hele formiddagen, lå jeg og sov i villaen og var først tilbage efter et hurtigt bad, lige inden frokostpausen var slut. Heldigvis havde han spist lidt. Det havde Lerke sørget for.

Middagshvilet kunne vi lige klare, for da lå vi begge i vores senge og slappede af.

Kl. 14 kom pædagogen Eva og lavede skoleopgaver med ham. Dvs. de gik ned i aktivitetsrummet for at jeg kunne få lov at hvile mig. De blev færdige med ”Daglig Dosis” og hun synes at han havde arbejdet meget målrettet og effektivt. Han havde slet ikke brug for pauser og blev ikke afledt. Det må jo også kunne tilskrives Ritalinen, så det lader til at være positivt det meste.

Eftermiddagen blev brugt på at lege med autocamperen og andre ting, bl.a. fik vi klippet vores græshovede, indtil Cecilies storesøster Amalie kom og legede indtil det var spisetid.

Dagens ret var ikke noget for Jakob, så han fik rester af den friske pasta og et stykke medister. Ikke at han var specielt sulten, men lidt gled der da ned.

Aftenens aktivitet var heldigvis bassin og det var lige noget for Jakob. Og for mange andre også for vi var rigtig mange i vandet. Faktisk så mange at vi måtte dele omklædningsrummene. Det har vi ikke prøvet før. Men sjovt det var det.

Lige efter bassinet fik han lov at lege lidt med Amalie igen og vi fik også lige snakket med Far og Emilie på Skype inden det var sengetid. Det lykkedes endda at få en pro-drik i ham inden sovetid. Så ville det i hvert fald ikke være pga. sult, hvis han vågnede i nat.

  • Comments(2)//jakob.osibov.dk/#post30

7. juli

Uge 28 - 06-12 juli 09Posted by Lenette Pedersen Wed, July 08, 2009 23:43:36

Tirsdag var dagen hvor Jakob skulle starte op med Ritalin behandling. Forsøgte at få lidt liv i ham fra kl. 7.30, men det lykkedes først lidt i 8. Lidt over 8 kom så 2 sygeplejesker og lavede den første blodtryksmåling, der skulle laves ½ time inden den første pille skulle spises. De gik igen og vi gjorde os klar og gik ned for at spise. Det betød så også at midt i morgenmaden kom de og Jakob fik den første Ritalinpille. Langsom start med 2 x 5 mg piller. Den 1. pille kl. ca. 9 og den anden pille ca. kl. 12. Alt efter dosering og styrke skulle pillen virke ca. 4-6 timer, så han på længere sigt kan klare sig gennem en skoledag med efterfølgende lektier. Onsdag og torsdag sættes dosis så op til 10 mg piller, der tages på de samme tidspunkter.

Efter pillerne er taget, bliver blodtrykket igen målt efter hhv. 1 og 2 timer. Hele dagen var målingsresultaterne normale, så på det punkt accepterer hans krop pillerne helt fint.

Som det første punkt på dagsplanen stod der talepædagog med Eva N. igen. Ligesom mandag. Hun lavede 2 tests på ham, både en visuel test (vistnok nogle billeder) og en auditiv test (hvor han vist skal huske ord). Samme tests var lavet den 30. Juni og i mandags. Med en score på hhv. 84 og 88. Denne gang lavede hun begge tests samme dag og nu var scoren hhv. 120 og 114. En klar forbedring må man sige. Så hun var godt tilfreds med Ritalinens virkning.

Det næste han skulle lave var med ergoterapeuten, der også ville lave gammelkendt stof med ham. Dvs. hun skulle spille 2 spil med ham, som hun også havde gjort fredag, hvor hun havde taget tid på begge dele + gjort sig notater om hvordan han greb tingene an.

Igen var det positivt. Det ene spil tog lige så lang tid, men kun fordi han var uheldig og væltede nogle klodser, ellers havde han været hurtigere. Og han havde været meget mere sikker på hvordan han skulle gøre. Det andet var en billedmosaik, hvor han gik meget mere systematisk/logisk til værks. Og som et stort plus tog han også selv initiativ til at rydde spillene op/pakke sammen efter brug. Indtil nu har han skullet opfordres til det.

Formiddagens sidste punkt var en fysisk aktivitet, hvor fys’en fik ham med i multisalen, hvor de spillede badminton og lavede tegning-stafet. Efter Jakobs overbevisning vandt han selvfølgelig stafetløbet…..

Da frokost og hvil var overstået gik vi til farvel-kaffe for Max, en knægt, der nu endelig skulle hjem efter et 7 måneders ophold her i Hammel. Der var alskens lækkerier på bordet, men Jakob nøjedes med en vaffel og 2 slurke cola. Ikke meget, når man tænker på at der var både islagkager og skumfiduser og vingummi. 3 ting han normalt ikke går af vejen for. Til frokost fik han klemt 1 stykke rugbrød ned, men det var ikke fordi han havde lyst.

Inden vi nåede at gå fra bordet, blev Jakob kapret af pædagogen, der tog ham med ned på stuen til skoleopgaver. De fik lavet noget mere dansk i ”Daglig Dosis” og der var endda også tid til at spille et spil bagefter.

Så var eftermiddagen vores egen og vi startede med at gå ned i den lokale legetøjsforretning, hvor de var så søde og bytte noget Lego han havde fået dobbelt af. Vi stod længe og kiggede og beslutte sig kunne han ikke, men ligesom vi var ved at opgive, så fandt han en autocamper og den blev det. Vi skulle kun betale en lille smule til.

Så måtte vi en tur i Brugsen, for at se om vi kunne finde noget aftensmad, for de hakkebøffer der var på planen heroppe var der ingen af os der havde lyst til. Så menuen stod på medisterpølse og frisk pasta m. bacontern. Og vi stod selv i køkkenet og lavede det hele. Dvs. Jakob forsøgte at snige den, men det blev uheldigvis opdaget af den strenge strenge mor.

Aftenaktiviteten nåede vi også lige at være med til, nemlig forskellige slags spil i sansehaven. Vi var ude og hyggede os til kl. næsten 20, hvor en byge satte en stopper for legen. Inde igen fik Jakob lov til at gå i gang med at bygge sin nye bil før vi ringede hjem og snakkede med far og Emilie på Skype. Det blev sent før han sov, for lige pludselig var han sulten (efter han var blevet lagt) og måtte ha’ sin croissant. Det hjalp og så var der ro.

  • Comments(1)//jakob.osibov.dk/#post29

6. juli

Uge 28 - 06-12 juli 09Posted by Lenette Pedersen Tue, July 07, 2009 13:17:31

Det var åbenbart blevet lidt for sent for Jakob søndag aften, for jeg var nødt til at vække ham da kl. var 5 minutter i 8, og da var han endda meget svær at vække. Men han nåede da at få tøj på og få øjne inden sygeplejesken kom ind ca. 8.10. Dagen blev startet med en tur på vægten og heldigvis havde han taget på igen. Så nu er vægten kommet op på 25.1 kg. Dejligt at se, når man ikke synes han havde spist for meget i løbet af weekenden.

Jakob skulle ha startet op med at prøve Retalin i dag, men der er udskudt til tirsdag, da vi ikke er hjemme i eftermiddag pga. undersøgelsen på Audiologisk Institut i Århus, og så kan blodtrykket ikke blive målt som det skal.

Eva N, talepædagogen, kom og hentede ham lidt over 9. De gik ned på hendes kontor og lavede et par test som han kender. Scoren var ikke så høj som hos en person uden en hjerneskade, men det bliver spændende at se, om det er noget Retalin kan gøre noget ved. Både at han kan koncentrere sig bedre og kan huske bedre.

Kl. 10 blev vi afhentet af Charlotte, der er fysioterapeut-studerende og gik over i bilen for at hente waweboardet, så hun kunne se ham køre lidt på det. Det blev taget med op i sansehaven og det gik rigtig, rigtig godt, både med at køre rundt i en bue og ned og op af bakkerne. Dvs. lige indtil han væltede af og fik en hudafskrabning – bare fordi han ikke ville køre ind i Charlotte. Waveboardet blev sat på plads her på stuen og de gik i stedet i træningsrummet den sidste ½ time, hvor der vist blev øvet med en balancebold.

Dagens sidste punkt inden vi var ”overladt” til os selv, var at der skulle laves puslespil m. Lene V. (ergo). De tog et af vores egne, som han kender. Der blev igen målt tid, så der kan sammenlignes med det samme puslespil senere på ugen, når han får Retalin. Det havde taget 40 min. at lave det.

Så kunne Jakob lige nå at hvile inden vi skulle ha’ frokost. Mens han var afsted til træning var der kommet brev fra Kasper fra klassen, så hvilet blev brugt på at åbne og kigge på de mange fine ting Kasper selv havde lavet, både perleting og tegninger af Pokémon figurer. Et brev Kasper selv har skrevet var der også. 1000 tak for brevet, Kasper, der er Jakob rigtig, rigtig glad for.

Lige efter frokosten kørte vi til Århus til Audiologisk afd. ved Universitetshospitalet. Hurra for TomToms GPS, for med sådan en fætter, er det jo ikke svært at finde rundt. Jakob skulle ha’ testet hørelsen, da man i starten af opholdet heroppe opfangede lidt nedsat hørelse + hans venstre øre flød lidt med noget blod i ca. 1 døgn. Heldigvis kunne vi nå at få det afklaret, mens vi stadig er indlagt heroppe. Efter lidt ventetid i et overfyldt venteværelse kom Jakob til høreprøve i et lydtæt lokale. Det gik supergodt. Jakob gjorde som han fik besked på, på nær til sidst hvor hun skulle lave en trykprøve at mellemøret. Højre side gik OK, men da hun skulle lave det samme for venstre øre, kom hun til at putte proppen der skulle få det til at slutte tæt for langt ind uden forudgående advarsel. Derfor blev Jakob ked af det og hun stoppede testen. Heldigvis var det, det sidste der skulle laves. Så vi blev sendt i venteværelset igen og kom efter ca. 15 min. ventetid ind for at snakke med en læge og få resultatet af testen. Testen viste at Jakob ikke hører høje toner på venstre øre. Alt andet er normalt. Grunden til øreudflådet skyldes formodentlig at stigbøjlen i øret har været brækket i forbindelse med faldet. Ingen af delene er noget der skal gøres noget ved. Hverken høreapparat til den manglende hørelse eller et operativt indgreb for at reparere stigbøjlen. Det sidste vil nemlig kunne give flere gener end et godt resultat. Så både Jakob og mor var enormt glade for den besked. Jakob vidste slet ikke hvad han skulle gøre ved sig selv, så glad var han. Det har åbenbart spøgt meget i hans bevidsthed at han ikke vil have høreapparat. Dejligt med en glad dreng.

Da vi var færdige på hospitalet kørte vi til Bruuns Galleri og gik en tur rundt derinde, mens regnen silede ned udenfor. Vi var der et par timer og det gik supergodt. Han følte sig ikke generet af de mange mennesker i butikkerne og gik selv på opdagelse rundt i Fætter BR.

Vi nåede tilbage til Hammel lige til spisetid. Af en eller anden grund ville Jakob ikke sidde i dagligstuen og spise sammen med mig. Så han tog sin mad på en bakke og gik ned på stuen. Desværre var maden ikke et hit, så der blev ikke spist så meget af det. Da han var færdig med at spise, kom Kristine og hang ud indtil hun gik til fællesaktiviteten i dagligstuen. Den havde Jakob ikke lyst til at være med til for dagens aktivitet var at tegne og male og sådan noget kan give beskidte fingre og hvis der er noget Jakob ikke ka’ li’, så er det at blive beskidt. Vi var dog lige nede og beundre kunstværkerne og hygge lidt med de andre inden vi gik tilbage til et PC spil inden vi snakkede med Emilie og far på Skype. Kl. 21.15 blev Jakob lagt i seng og ca. kl. 21.45 sov han.  • Comments(0)//jakob.osibov.dk/#post28